Спас, спас ще й горіхи нам припас!
У давнину говорили: «Перший Спас — на воді стоять; другий Спас — яблука їдять; третій Спас — на зелених горах полотна продають», тому третій Спас ще називали «Спасом на полотнах», «Спасом на полотні», «Полотняним спасом». У цей день було заведено торгувати полотнами, полотнами. 29 серпня святять нові криниці. У це свято чистять до осені цілющі джерела, п'ють підземну воду, обходять колодязі колами, як би замикаючи теплу пору року. Також на Хлібний Спас печуть пироги з нового хліба: «Третій Спас хліба припас». З третього Спаса починалася й заготівля лісових горіхів. У цей день не проходили великі свята, оскільки починалася підготовка до завершення літніх польових робіт до настання дощів. Ну, й пам'ятайте, що в це свято, як і будь-яке інше церковне, ходять до церкви і моляться, а також святять горіхи, яблука, мед, хліб.
У давнину говорили: «Перший Спас — на воді стоять; другий Спас — яблука їдять; третій Спас — на зелених горах полотна продають», тому третій Спас ще називали «Спасом на полотнах», «Спасом на полотні», «Полотняним спасом». У цей день було заведено торгувати полотнами, полотнами. 29 серпня святять нові криниці. У це свято чистять до осені цілющі джерела, п'ють підземну воду, обходять колодязі колами, як би замикаючи теплу пору року. Також на Хлібний Спас печуть пироги з нового хліба: «Третій Спас хліба припас». З третього Спаса починалася й заготівля лісових горіхів. У цей день не проходили великі свята, оскільки починалася підготовка до завершення літніх польових робіт до настання дощів. Ну, й пам'ятайте, що в це свято, як і будь-яке інше церковне, ходять до церкви і моляться, а також святять горіхи, яблука, мед, хліб.
То ж і ми не
залишилися осторонь . 28 серпня,
на передодні свята, завітали
на вогник, дітлахи
до Вербівського СБК. Провели
бесіду. Пригадали минулорічний
захід , який був присвячений
яблунево- медовому Спасу, де виготовляли
спасівський букет для освячення.
Ознайомилися з прикметами
цього дня, поділилися
рецептом приготування «Граноли з горіхів» ну
і звісно посмакували
смаколиками – волоськими горіхами, яблуками, медом та
здобою з маком та
ягодами. Було смачно,
весело і пізнавально. Ми повинні
пам’ятати традиції нашого
народу, відроджувати звичаї,
бо це
надбання багатьох століть, не
повинно загубитись в
літах, бо всі ці
свята є доповненням до складових
нашого генетичного коду
українця.
Немає коментарів:
Дописати коментар